Medische zaken | Ramadan

 

De vastenmaand voor moslims is Ramadan. In deze maand worden alle volwassenen geacht niet te eten en drinken tijdens daglicht. Dus alleen in de avonduren mag dit beperkt. Hoewel een tijd van bezinning, wat altijd goed is voor de mens, gelovig of niet, is het ook een tijd dat chronisch zieken liever hiervan moeten afzien. Ik doel daarmee in het bijzonder op diabeten. Zij worden geadviseerd om niet te vasten.

Diabeten

Patienten met diabetes mellitus hebben ofwel een absoluut insulinetekort (type 1) ofwel een insulineresistentie (type 2), waardoor de bloedsuikers verhoogd zijn. Dit is nadelig voor allerlei organen en weefsels. In de behandeling van de type 2 diabeet (grootste groep patienten) is regelmatige voeding op gezette tijden en medicatiegebruik van groot belang. Tijdens het vasten kunnen mensen deze regelmaat niet nakomen en eten teveel in de avond/nacht/vroege ochtend, waardoor de belasting op lever en lichaam te hoog wordt in korte tijd, dus bestaat het risico op te hoge suikers. Dit kan resulteren in veel drinken, plassen, kans op uitdroging, verwardheid, e.d. Als men geen medicatie inneemt. Als men wel medicatie inneemt is de kans op te lage suikers groot, met name gedurende de dag. Klachten die hierop kunnen wijzen zijn: hongergevoel, zweten, trillerigheid, moeheid, duizeligheid, onrust en zelfs tot een coma (vooral bij langwerkende medicijnen of insuline).

Het is vanuit medisch oogpunt dan ook sterk af te raden om te vasten, omdat juist de regelmaat in maaltijden verdeeld over de dag en navenante medicatie inname of insuline toediening, nodig zijn voor goede controle en stabiliteit. Mocht u toch per se willen vasten, nogmaals liever niet, neem dan contact op met de huisartsenpraktijk en spreek af met de POH of eventueel met uw huisarts.

Andere zieken

Mensen met een slechte afweer, zoals bij auto-immuunziekten, AIDS, kankertherapie, kunnen door de zwakke gezondheid ook geen maaltijden overdag missen. Genezing en gezondheid zit voor het allerbelangrijkste in de voeding en vochtinname die we tot ons nemen. Ook hier geldt dat gezond en regelmatig eten en drinken belangrijk is voor het lichaam. De medicijnen moeten ook in deze gevallen goed gebruikt worden.

Tijdens vasten kunnen mensen afvallen, vet verbranden, waardoor de lichaamsamenstelling veranderd en daardoor ook de werking van sommige medicijnen kan veranderen. Vooral de vetoplosbare medicijnen kunnen hierdoor beinvloedt worden. Het risico bestaat dat gebruikelijke doseringen dan ineens teveel worden en het medicijn relatief overgedoseerd wordt tijdens het vasten. Het individueel bijstellen is erg gecompliceerd en daardoor ook lastig uitvoerbaar in de praktijk. Het kan ook voorkomen dat men juist aankomt in de Ramadan. Dit komt omdat men anders, vaak vetter, zoeter en meer eet in een korte tijd op elkaar, dan gewoonlijk. Veel families zien de Ramadan als een collectief gebeuren en wordt er veel en vooral ongezonder gekookt en gegeten in de late avond en vroege ochtend, voor zonsopkomst. Doordat er geen lichamelijke activiteit plaatsvindt, zal het lichaam juist meer vet opslaan, wat tot gewichtstoename kan leiden. De praktijk leert dat dit vaak het geval is. Het hangt er dus vooral van af hoe men met deze vastenperiode omgaat.

Gebruik uw verstand, naast uw hart voor de bezinning, niet alleen op het geloof, maar ook uw eigen lichaam en geest. De islam vrijwaart zieken, zwangeren en kinderen van het vasten, wees daarom niet koppig en sla dit over voor uw eigen gezondheid.

M.R.M. van Philips, huisarts-echografist-reizigersgeneeskundige-luchtvaartgeneeskundige
Geert Groteplein 28A
1813 BM Alkmaar
Telefoon: 072 – 5113193
Fax: 072 – 5208808
Spoed: 072 – 5113193, keuze 1

info@huisdokteronline.nl
www.huisdokteronline.nl

luchtvaartgeneeskundige

Doctor on Board logo
 • Griep vaccinaties 2019

  Door omstandigheden in de praktijk nemen wij maatregelen om spreekuren en visitetijden beter te organiseren. We hebben 1 huisarts en soms een waarnemer. Lees meer hierover...Lees meer
 • Van Philips zoekt praktijkopvolger

  Alkmaar, 26 juni 2019 Ik ben op zoek naar een opvolger voor mijn praktijk. Ik ben na 9 jaar solist zijn, toe aan een carrière switch. Solo praktijkhouderschap was nooit mijn ambitie. Verschillende problemen in het verleden leidden niet tot tijdige associatie mogelijkheden. De balans is kwijt en ik moet voor …Lees meer
 • Praktijk open voor nieuwe inschrijvingen

  De praktijk is geopend voor nieuwe patiënten voor postcodes 1813 en 1814 in Alkmaar-Zuid. Als u zich uit onvrede met uw eigen huisarts bij ons wilt inschrijven, verlangen wij dat u uw grieven aan ons kenbaar maakt. Wij kunnen er dan rekening mee houden. Uw huisarts en alle medewerkers stellen een open en …Lees meer
 • Niet verschenen zonder bericht moet betalen

  De praktijk moet uit noodzaak een no-show tarief hanteren. Tarieven 2016 staan hieronder. Als u niet verschijnt op afspraak zonder bericht, dan kost dat u €10 bij een enkel consult, €20 bij een dubbel consult  en €40 voor 40 minuten bij de praktijkondersteuner, als ingeschreven patiënt. Deze bedragen zijn niet …Lees meer