Echografie

 

Echografie is beeldvormend onderzoek waarbij een probe (klein scan apparaatje) op het lichaam wordt geplaatst dat geluidsgolven met een hoge frequentie uitzendt en de teruggekaatste geluidsgolven registreert. Hiermee kunnen de verschillende weefsel- en orgaanstructuren in het lichaam worden afgebeeld op een beeldscherm. Bij het onderzoek wordt eerst gel op de huid gesmeerd voor beter contact met het lichaam. Omdat er uitsluitend met geluidsgolven wordt gewerkt is echografie veilig. De echografie wordt al decennia toegepast voor onderzoeken naar de buik, de vrouwelijke inwendige geslachtsorganen, de mannelijke geslachtsorganen, het ongeboren kind, spieren, pezen, borsten, schildklier, vaten en het hart. U kunt het zo gek niet meer bedenken of echografie is toepasbaar als betrouwbaar onderzoek. Luchthoudende organen (longen, darmen, slokdarm) en botten scheppen een beperking, omdat het geluid niet of verstoort wordt teruggekaatst.

In de praktijk staat een Sonix OP van het merk Ultrasonix, modern (bouwjaar 2010) Canadees echoapparaat met 3 probes.

Marcel van Philips is gecertificeerd (VEGE register of CHBB register) voor buik-, zwangerenecho’s en echografie van het bewegingsapparaat (vnl. schouders, maar ook ellebogen, polsen, heupen, knieen, enkels en voetzolen). De leercurve t.a.v. vaat-doppleronderzoek (carotiden) en MSU (bewegingsapparaat) doorloop ik nog.

In oktober en november 2010 heeft uw huisarts zijn expertise uitgebreid in Amerika met de modules: vasculaire echo’s van de carotis (halsslagaders) en beenvaten. Tevens heeft hij de modules van buik-, gynaecologische, schildklier en testis echo’s opgefrist opgefrist. Momenteel volgt hij echocursus van het bewegingsapparaat (gewrichten, pezen, spieren van schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel).

Van jan.-mei 2011 heeft Van Philips zijn expertise uitgebreid naar het bewegingsapparaat, de zgn. MSU (muscoloskeletal ultrasound). Hij heeft het examen gehaald en het certificaat voor deze basiscursus. In de nabije toekomst volgen zeker vervolg cursus.

In 2015 hebben wij een contract met de preferente verzekeraar en met verre verzekeraars. Wij accepteren ook verwijzingen van huisartsen voor buikecho’s, urologische echo’s en gynaecologische echo’s.

M.R.M. van Philips, huisarts-echografist-reizigersgeneeskundige-luchtvaartgeneeskundige
Geert Groteplein 28A
1813 BM Alkmaar
Telefoon: 072 – 5113193
Fax: 072 – 5208808
Spoed: 072 – 5113193, keuze 1

info@huisdokteronline.nl
www.huisdokteronline.nl

luchtvaartgeneeskundige

Doctor on Board logo
  • Griep vaccinaties 2019

    Door omstandigheden in de praktijk nemen wij maatregelen om spreekuren en visitetijden beter te organiseren. We hebben 1 huisarts en soms een waarnemer. Lees meer hierover...Lees meer
  • Praktijk gesloten voor nieuwe inschrijvingen

    De praktijk is vanaf 1 november 2019 gesloten voor nieuwe inschrijvingen. De reden hiervoor is dat de komende 2 maanden volop gewerkt wordt aan de transitie van de praktijkoverdracht. Van Philips wordt per 1 januari 2020 opgevolgd door De Haas. Vanaf 2 januari 2020 kunt u zich weer inschrijven, maar …Lees meer
  • Niet verschenen zonder bericht moet betalen

    De praktijk moet uit noodzaak een no-show tarief hanteren. Tarieven 2016 staan hieronder. Als u niet verschijnt op afspraak zonder bericht, dan kost dat u €10 bij een enkel consult, €20 bij een dubbel consult  en €40 voor 40 minuten bij de praktijkondersteuner, als ingeschreven patiënt. Deze bedragen zijn niet …Lees meer